LiveScore

Maak dressuurwedstrijden interessanter, laat het publiek meekijken met de jury...

Op 1 december 2007 beleefde een nieuwe functionaliteit van inschrijfsysteem.nl zijn premiere: Inschrijfsysteem LiveScore. Dit systeem biedt het publiek de mogelijkheid om de punten die de jury geeft live te volgen via een beeldscherm. Tijdens het jureren van een dressuurwedstrijd neemt naast de traditionele "schrijver" ook iemand plaats met een laptop. Op deze laptop worden direct alle punten ingetypt die de jury noemt. Via een netwerk verschijnen de punten op diverse beeldschermen die voor het publiek zijn opgesteld. De ruiter kan zelf overigens niet meekijken...

Dressuurring met jury auto en display achter de auto.

Bij Manege Sonniushof te Son, thuisbasis van Inschrijfsysteem, organiseerde L.R. de Sonse Heide een dressuurwedstrijd waarbij het nieuwe systeem beproefd werd. De jury neemt zoals altijd op deze manege plaats in een auto, die bij C voor de 20x40 ring geplaatst wordt. Achter de auto plaatsten wij een breedbeeld televisie, waarop de scores werden weergegeven.

Het 32 inch display aan het begin van de proef.

De televisie staat in verbinding met een server waarop de deelnemers en de proeven bekend zijn. Deze informatie is voor aanvang van de rubriek automatisch gedownload van inschrijfsysteem.nl, en dus bijgewerkt met de laatste wijzigingen.

De foyer van Manege Sonniushof met achterin het scorescherm via de beamer.

In de foyer volgen de bezoekers gespannen de verrichtingen van de ruiter, maar ook de verrichtingen van de jury. De naam van de deelnemer, diens paard en afkomst van het paard worden weergegeven. Ook het vorige, huidige en volgende proefonderdeel worden weergegeven op het beeldscherm. Na afloop weten de grooms van een ruiter direct de totaalscore. Diverse grooms zaten ijverig mee te schrijven! Het viel meteen op dat het drukker was dan normaal; het publiek bleef langer hangen om te kijken.

Closeup van het scorescherm tijdens Z proef met 2 jury's.

Aan het systeem kunnen onbeperkt computers worden gekoppeld die allen de uitslagen tonen. Omdat in de manege standaard een beamer hangt, besloten we ter plekke om de score hier ook op weer te geven. Bij de Z1 en Z2 proeven werd zelfs gejureerd door twee jury's tegelijk. LiveScore toont in dat geval twee kolommen. Het volgen van de Z proeven was voor het publiek (en de overige aanwezige juryleden) erg fascinerend!

Display met twee score kolommen.

Bij het jureren van de Z proeven waren zoals gezegd twee jury's aanwezig. Achterin elke jurywagen zat een medewerker met een laptop. Deze vult de punten van de jury in, maar ziet de punten van de andere jury niet. Pas op het display worden beide scores samen getoond.

Voorzitter Bert van Wanrooij met juryleden Martien Verbakel en Peter van Roosmalen

Initiatiefnemer Bert van Wanrooij vertelt aan het publiek hoe het live volgen van scores het kijken naar dressuur zal verlevendigen. "Bij de internationale kampioenschappen is het tonen van scores al gemeengoed. Wij zijn de eerste vereniging die dit concept ook in de basisdressuur introduceert. Met de hulp van inschrijfsysteem.nl hebben we vandaag laten zien dat het kijken naar dressuur verrijkt kan worden. Het zal ongetwijfeld tot discussies leiden en dat is goed. De benaderde juryleden wilden graag aan deze pilot meewerken en zijn erg te spreken over deze nieuwe transparantie in de sport".

Hoe werkt het?

LiveScore kan ingericht worden met standaard hardware, die tegenwoordig bij veel mensen thuis te vinden is. Bij de jury zit iemand met een computer waarmee de scores worden ingevoerd. Dit is veelal een laptop, maar het mag ook gerust een desktop PC zijn, zolang deze maar over een netwerkaansluiting beschikt. Draadloos is mogelijk, maar zorg voor een betrouwbare verbinding.

De invoer bij de jury
Het "score" scherm, zoals dat bij de jury te zien is.

De "score" computer staat in verbinding met een huis-, tuin- en keuken router. Op deze router zitten verder nog n of meerdere "display" computers aangesloten, waarmee de scores aan het publiek worden getoond.

Display voor publiek
Het "display" scherm

Het display toont telkens maar enkele onderdelen van de proef (aantal instelbaar afhankelijk van de grootte van het display), terwijl de jury laptop veel meer informatie toont. Onderaan het display is ruimte voor reclamebanners. Deze wisselen enkele malen per minuut. De advertentieruimte op dit scherm is erg gewild, omdat er vele ogen op gericht zullen zijn!

Alle informatie omtrent de wedstrijd, de rubrieken, de deelnemers en de proeven wordt gedownload van de website inschrijfsysteem.nl. LiveScore en inschrijfsysteem.nl vormen dan ook een geintegreerd geheel. In de toekomst zullen wij ook de route terug aanbieden, namelijk dat ruiters hun staatje ook vanaf onze site kunnen downloaden, en als de KNHS het op prijs stelt, zullen de uitslagen ook digitaal aan de centrale administratie van de KNHS kunnen worden aangeboden.

Wat kost het?

Als u de beschikbare advertentieruimte doorverhuurt aan uw sponsors, kan het kostenplaatje voor u gemakkelijk op 0,- uitkomen! Heeft u vragen, of interesse om LiveScore ook op uw wedstrijd te gebruiken, neem dan contact op met Rudy de Leijer, tel. 06-22944586 of mail met info@inschrijfsysteem.nl.

Hoe is het gemaakt?

Voor de genteresseerde ICT'ers: LiveScore bestaat uit enkele WinForms applicaties, geschreven in C#. Intern wordt informatie verwerkt via XML en IP technologien, en de koppeling met inschrijfsysteem is gerealiseerd met een SOAP webservice. Computers waar de software op moet draaien dienen voorzien te zijn van de .net 4.0 runtime van Microsoft.

Laatst bijgewerkt op Friday January 04, 2013 14:27:00 +0100